De groothandel voor de opticien Gratis verzending Contact: 050 551 5200 / WhatsApp: 06 38 68 28 82 / info@optiplus.nl

Menu

Last van beslagen glazen?

Banner homepage.jpg

Je hebt nog 1 minuut voordat de trein vertrekt... Na een kort sprintje zit je nu met gloeiende wangen op de blauwe treinstoel. Gelukkig! Maar, voor een paar minuten zie je geen hand meer voor ogen. Of al die keren dat je na het trotseren van de kou weer een warme ruimte binnenstapt en direct je zicht wordt ontnomen…

Herkenbaar? De brildrager weet maar al te goed wat hem te wachten staat als de koude dagen er weer aankomen: beslagen glazen! We hebben vorige jaren gemerkt hoe lastig de combinatie van een mondkapje en een bril kan zijn. Maar zelfs zonder mondkapjes blijft het een vervelend brillenkwaaltje.

Bij alle brildragers zullen beslagen glazen een bekend en terugkomend fenomeen zijn. Maar hoe ontstaan die beslagen glazen eigenlijk? Kan je er ook iets aan doen?

Heel simpel uitgelegd: als een koud brillenglas in aanraking komt met warme lucht ontstaat er condens. Hoe vochtiger de omgeving is, hoe meer waterdeeltjes er in de lucht hangen wat de reactie zal versnellen. Is het contrast in temperatuurt te groot, dan transformeren de waterdeeltjes naar condens. Het kan dus ontstaan door je omgeving, zoals een warme ruimte of een kop thee onder je neus. Maar ook door jouw eigen lichaamstemperatuur, bij intensieve beweging straalt er namelijk extra veel warmte af van je gezicht.
vrouw beslagen glazen 2

De belangrijkste vraag: Wat doe je eraan? Dat het nooit meer voorkomt kunnen we helaas niet beloven… Maar tips zijn er zeker wel!

Tips:

  • Mocht het voor jou geschikt zijn, dan zijn contactlenzen misschien wel de oplossing. Deze zullen niet beslaan dus is het probleem gelijk opgelost.
  • Kies een bril met glazen met een goede coating. Dit zal ervoor zorgen dat het condens in enkele seconden wegtrekt. Vraag je opticien naar het aanbod.
  • Een bril met losse neuspads zit (meestal) wat vrijer van het gezicht. Een bril die meer aansluit en dichter op het gezicht zit, kan wat sneller condens vormen. Maar: kies vooral een montuur wat bij je past! Het belangrijkste is dat de bril zo min mogelijk op de wangen steunt.
  • Mocht je een mondkapje dragen, zorg dat deze is te verstellen bij de neus. Hoe beter het mondkapje aansluit op het gezicht, hoe minder warmte er onder de bril zal komen wat resulteert in minder condensvorming. Zet de bril over het mondkapje in plaats van eronder.
  • Gebruik een anti-condens product, speciaal gemaakt voor brillenglazen. Andere producten kunnen de glazen aantasten en dat zorgt voor alleen maar slechter zicht. Kies bijvoorbeeld voor een anti-condens spray of een doekje. Vraag je opticien naar de opties die veilig zijn voor je glazen!

Mocht je het allemaal niet zo’n probleem vinden, dan kan je ook je bril even afzetten. Zodra de glazen weer een beetje opgewarmd zijn zal je merken dat de bril weer zonder problemen is te dragen!

Top